A Fesztivál története

A Győr és Mosonmagyaróvár közt nagyjából félúton, a Mosoni-Duna folyó jobb partján fekvő, kb. 600 lelkes Mecsér község (www.mecser.hu) festői Mosoni-Duna partja ad otthont a Ladikos fesztivál rendezvényeinek.

A fesztivál története 2006 májusában kezdődött; a község szokásos gyermeknapi rendezvényére készült. Néhányan elhatároztuk, hogy megpróbálunk összeállítani egy olyan programot, amit Mecsér még nem látott. Meghívtuk a Muzsikás, a Csík, a Söndörgő és a Berkó zenekarokat, valamint táncegyütteseket Győrből és Győrszentivánból. Ki tudja mikor hallatszott Mecsér utcáin utoljára dudaszó, vagy vonós muzsika? Az akkor még kicsiny színpadon megelevenedett számos tájegység tánca, teljesen új közeget kapott a mecséri gyerekek tánccsoportjának produkciója is. Azon a napon valami elkezdődött… akkor még csak sejthettük, hogy az egész közösség számára meghatározó hagyomány teremtődik…

Mára a mecséri Ladikos fesztivál a Szigetköz, illetve a tágabb térség egyik legkiemelkedőbb kulturális rendezvényévé vált, s évről-évre közel száz fellépőt és sok száz látogatót vonz az egész országból, de határon túlról is. 

A fesztivál céljaiban, egyebek közt a Kárpát-medence magyarságának, illetve a velünk szorosan együtt élő etnikumok népzenei, táncos és szokás-hagyományainak bemutatása szerepel, a műfaj legnevesebb előadói, illetve hagyományőrző zenekarok és táncegyüttesek közreműködésével, de teret kapnak az ezekből a páratlan gazdagságú népzenei és népdalkincsekből táplálkozó kortárs feldolgozások is, műfaji korlátok nélkül.

Az igazi “Ladikos” hangulatot a zene, a tánc, a vásári komédiás előadások, fotó- és képzőművészeti kiállítások, kézműves foglalkozások, bor- és pálinkakóstolók együtt teremtik meg. A község Önkormányzata és az egyre bővülő mecséri önkéntes csapat segítségével a helyi gasztronómia különlegességeit is élvezhetik az idelátogatók, hogy azután ki-ki ladikokba vagy egy árnyas fa alá ülve hallgathassa tovább a folyó hátán tovaszálló dallamokat. Sok ismeretség, barátság, beszélgetés, mulatság jön létre, alakul, formálódik és erősödik a közösség, egy korhatártól független hagyományainkban és értékeinkben hívő embersereg forgatagában.

An array of resources

Our comprehensive suite of professional services caters to a diverse clientele, ranging from homeowners to commercial developers.

Études Architect App

  • Collaborate with fellow architects.
  • Showcase your projects.
  • Experience the world of architecture.
Tourist taking photo of a building
Windows of a building in Nuremberg, Germany

Études Newsletter

  • A world of thought-provoking articles.
  • Case studies that celebrate architecture.
  • Exclusive access to design insights.

“Études has saved us thousands of hours of work and has unlocked insights we never thought possible.”

Annie Steiner

CEO, Greenprint

Watch, Read, Listen

Join 900+ subscribers

Stay in the loop with everything you need to know.